LOADING

Type to search

Apartment in a late ‘800 historical building in the center of Turin

Share

Apartment in a late ‘800 historical building in the center of Turin

Interior design for the fusion of two apartments and complete renovation (obtained surface: 160 sq.m.). Discovering brick pavilion vaults

In this intervention in the Vanchiglia district of Turin, the goal was to harmonize the merging of two independent housing units. The core of the project was exactly the boundary between the two existing units: it coincides with a supporting wall of this building of 1880 having a single 60 cm gap. This limit has become the point of union and continuity of the new living room of 80 square meters. A structural intervention allows to enlarge the pass in the supporting wall, putting the rooms of the house in ‘visual continuity’.
By creating functionality for these passage spaces, the entrance and connection zone are animated. A wall completely covered with wallpaper hosts a wardrobe and a storage room, with slightly perceptible doors in the same wall. A bookcase shaped in plasterboard enhances the perspective from the entrance and acts as a filter to the house. To underline these new signs and elements of the project, the LED light lines in false ceiling follow the same walls inclination and break out of the square layout scheme.
The large brick pavilion vault (12×5 meters development, covering a wide zone of the flat) emerged during the construction works and it was therefore partially discovered, giving light to exposed bricks, while in another room the brick vault was decorated in white. But there was another ‘surprise’ during the construction work: a full brick partition is crossed for all 5 meters of its length by an arch, which unveils itself and is dyed white.
The materials chosen for the floors and walls of the bathrooms add different tones and effects, in line with contemporary architectural trends and inspired by urban contexts that go beyond the domestic walls. In the larger bathroom, the floor in metal-effect porcelain stoneware slabs merges with another metal-effect wall, inspired to the copper oxidation. The choice of bathroom fittings and furniture in matt white colour completes the setting. In the other bathroom, floor and wall tiles represent the structural chromaticity of concrete, with some mosaic inserts and furnishings in glossy polymer.
For this intervention, Architect Andrea Milano was the architectural and interior designer, and construction site manager.

Project Gallery

Project Location Address

Architect/Studio
Key Partners/Associates

Andrea Milano

Architect

Tags:
Andrea Milano, OATO registered architect. Architecture degree at Polytechnic of Turin with a graduate thesis in Bioclimatic Design and a year studying at the Escuela Técnica Superior de Arquitectura in Valladolid, Spain. He has collaborated with several Italian and international architectural firms (among others, with Carlo Ratti Associates, Cliostraat, Haworth-Castelli and FIAT Engineering) and with the City of Turin in the urban & street furniture sector. Today he works as a designer, construction site manager, energy consultant and project team coordinator for large-scale assignments. He works in residential, commercial, ho-re-ca, tertiary and industrial fields, managing both new constructions and transformation of existing buildings, with a particular experience in office spaces and restaurants. Thanks to a successful team of consulting designers and collaborators, he provides a wide range of integrate designs for architectural, acoustic, lighting technique, structural, thermal and electrical plant engineering, fire prevention and work safety. He has a technical and professional knowledge of Spanish language. Competitions / Awards: 1st Place Award: competition for full design reliance of preliminary, definitive and executive levels, and for coordination of work safety in the designing phase, for the extension of the Municipal Library of Peschiera Borromeo (MI). 4th Place Award: design competition for the construction of the new center for Civil Protection and Fire Fighters in Arco (TN). Publications: Chapter “Bioclimatic Greenhouse in Rome” in the book “New European Bioarchitecture Manual” (VV.AA.), Mancosu Publishing, 2007. Article "Passive house, active environment" in the magazine “Oxygen”, n° 10, Codice Edizioni, 2010. Article "Rotterdam: not wasted energies" in the magazine “Oxygen”, n° 08, Codice Edizioni, 2009. Article "Transparent double-skin facade: designing quantifying obtainable energy saving” in “Il sole a trecentosessanta gradi”, Newsletter of ISES Italy - International Solar Energy Society, 2005.

You Might also Like

Next Up

X