LOADING

Type to search

Share

House 7/17

An ancient nineteenth-century stable recovered in a loft, with a project that enhances the original features, where three suggestive levels

A “tree” iron sculpture, on which climbs a fragrant jasmine, surround the entrance to the Loft, which takes place from a small courtyard of pertinence to the interior of the building.

The distribution of the rooms was not rational, with a scarce exploitation of valuable features such as the heights of ceilings, arches in full bricks, large windows and construction details typical of the epoch.

The project has made the complete redistribution of the rooms, also favored by the plus of being able to connect a basement located under the apartment, allowing to create new and different environments, rational and organic.

Part of the old little kitchen has become an entrance with a security door, allowing at the same time to expand the bathroom and have greater intimacy, shielding noise and external temperatures.

An old swing door, recovered from another building site and turned into a sliding door, connects the entrance and the kitchen, where the exposed brick and stone walls dominate, characterized by a pair of large arches and details that make the environment unique and original: large slabs of stone used for the distribution of structural loads, a full-height bookcase of metal shelves, a branch in white lacquered iron, which supports the light on the dining area.

A flush-to-wall door connects the kitchen to the room/studio, which leads to the basement and the mezzanine.

The ladder staircase, with a solid and perforated sheet metal structure and wooden steps, glazed in white and custom-designed, has different functions besides the vertical connection: storage and lighting, light diffuser both for the mezzanine and for the underlying area.

The recovery of the old fireplace dressed again in corten, the ancient original plaster of the large arch that frames the window, small niches in the load-bearing masonry that houses art objects and travel memories, enrich the environment with details.

The mezzanine also leans out on the kitchen, through large arched windows, which allow the passage of light throughout the apartment.

A staircase with Luserna stone steps, allows access to the underground level where the basement has been recovered to an intimate living room.

The different interventions, as crawl space, thermal coat on the perimeter walls, restoration plaster and a thermal window which overlooking a basement window, make it very comfortable in the summer and winter months.

The large circular pillars that constitute the foundations of the building, the stone paving, the exposed brick roof and the insertion of recessed spotlights in the floor give a feeling of great charm.

Neutral colors, large-size stoneware wall tiles, large interior heights and natural light help to make a smaller space more spacious.

Every space of this small Loft has been exploited with rationality and elegance, emphasizing the original materials and carefully enhancing the original structure of the building, setting a particular attention to the care for the historical details, which make this small loft special and original, perfectly integrated between ancient and contemporary.

Project Gallery

Credits by Emiliano Coccolo, Fabio Oggero

Project Location Address

Suppliers & Materials Gallery

Architect

Tags:
Emiliano Coccolo, graduated in Architecture in 2003 at the Polytechnic of Turin. Designer, for passion, of objects in recycled material, with experience in teaching,  talented for freehand drawing and modeling. Giovanna Gabey, graduated in Architecture in 2004 at the Polytechnic of Turin + Master in Interior Design at the Polytecnic School of Design in Milan (2008). Passionate for design from small to large scale, has collaborated with many and different architectural firms. Firm: founded in 2010, from the meeting of skills, creativity, paths and experiences coming from different fields, to create a balanced mix capable to create added value. Philosophy: experimentation, care for the detail, attention and precision in the control of the design process and implementation
X