LOADING

Type to search

Share

Rivalta Villa

Semi-detached residential building

The building is divided into two opposed and staggered volumes that interpenetrate at the level of the cover layers, generating a unitary image of the overall volumetry, free from any linguistic-formal exhibitionism and at the same time diversified in the distribution and space aspects inside the building. The planning plot wanted to avoid the explicit unveiling typical of the semi-detached type, escaping the usual specularity of the fronts and the internal distribution aspects
The building consists of two distinct units: the first one for a young couple with a daughter is on two levels; the second one meant for an elderly person, is diversified for a more intimate and traditional interior space. In particular, the first unit is characterized by an entrance outlined spatially by the “strong” presence of the staircase, the true compositional fulcrum around which the functional organization of the spaces rotates, which thanks to its “structural lightness”, allows visual transparencies between interior and exterior, enlarged by the large glazed windows that naturally illuminate the entrance area, the living room and dining room. Upstairs are located the sleeping area, the loggias and the services. The spaces are disengaged by a walkway – balcony overlooking the dining and living rooms below. Upon customer’s request, the spaces destined for lunch have been extended outwards, inserting the porch to protect the area destined to the “grilling” which denotes the building spatially, emphasizing its “open” character towards the garden.

Project Gallery

Project Location Address

Tags:
Previous Article
Next Article

You Might also Like

X