LOADING

Type to search

Share

Villa Sole

PVilla Sole: refurbishment and renovation of an existing house overlooking Torino into a home for children taken into care.

Villa Sole beautifully stands in a 25.000 sm lawned park and it was once one of the residences of Edoardo Agnelli, the eldest son of the industrialist patriarch of Fiat.
After he passed away the property was converted into a home for children taken into care.
The original building was designed in the 60s on the hills overlooking Turin by Italian architect Amedeo Alberini and comprised of a fully glazed pavilion that reminded some Californian architectures. Over the years the property undergone a series of alterations, until it was lately abandoned.
The refurbishment and conversion project was commissioned in 2006 and at that time the architects had to strictly follow the planning officers’ wish to retain the height and roof shape of the existing building, which was in such a bad condition to require its almost complete demolition.
Few masonry load bearing walls have been kept and incorporated into the new design as a memory of the previous building, wood played an important role in the project and it has been extensively used and made clearly visible in the exposed coffered ceiling that allows a sense of continuity between the indoor space and the portico. This, along with the brand new green copper roof, represents the main feature of the new Villa Sole.
The property is now developed through two floors and a basement.
The ground floor is wrapped by a portico and accommodates the massive living area, the kitchen and dining room and a multi-functional room used for children activities. On the upper floor there are six double bedrooms, a single bedroom and four bathrooms. Utility and plant rooms are located in the basement.
A number of energy-saving features were incorporated into the design, among those the wood pellet boiler integrated with a system of solar panels which covers almost the 80% of the building energy consumption and the rainwater collection system to irrigate the garden.

Project Gallery

Credits by Claudio Perino, Giovanni Torretta

Project Location Address

Suppliers & Materials Gallery

Architect

Tags:
Torpego Architetti is an award winning architectural practice led by Claudio Perino with a diverse portfolio of projects in the residential, commercial, education and cultural sectors. The office was originally established in 1989 by Claudio Perino and Giovanni Toretta in Turin, Italy. Following Torretta's retirement, over the last year, the practice has evolved and expanded and now operates also from London.
Previous Article

You Might also Like

X